چگونه میل به شیرینی را از بین ببریم

چگونه میل به شیرینی را از بین ببریم

با درود به همه ی دوستان و همراهان مایار کلینیک، همان طور که در مقاله ی قبلی اشاره کردیم، به علاقه ی مصرف مواد غذایی شیرین، هوس شیرینی یا ولع شکر گفته می شود.

پیشنهاد ما به شما این است که ابتدا مقاله هوس شیرینی را بخوانید.

 

در ادامه به معرفی برخی از راهکارهای کاهش هوس شیرینی می پردازیم.

پس با ما همراه باشید تا راز دل کندن از شکر را از زبان مریم یزدان پناهی، کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی و مربی تغییر سبک زندگی با رویکرد زندگی سالم بشنوید.

دلیل میل به شیرینی

ایجاد علاقه به مصرف مواد شیرین ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد.

در ادامه به شرح برخی از این دلایل و راهکارهای مختلف مقابله با آن ها را برای شما عزیزان خواهیم پرداخت.

چگونه میل به شیرینی را از بین ببریم

راهکار های مختلفی برای از بین بردن میل به مصرف شیرینی جات وجود دارند.

در ادامه به معرفی برخی از موثر ترین راهکار های کاهش هوس شیرینی را ذکر خواهیم کرد.

  1. افزایش سروتونین در بدن

پژوهش ها نشان داده اند که هنگامی که سطح سروتونین در بدن پایین می آید، علاقه ی شخص به مصرف مواد قندی و شیرین افزایش پیدا می کند.

اولین و مهم ترین کاری که می توان برای جلوگیری از ایجاد علاقه ی ناگهانی به مواد شیرین انجام داد، بالا بردن میزان ترشح این ماده در بدن است.

برای درک بهتر این موضوع، در ابتدا باید بدانیم که سروتونین چیست.

سروتونین چیست

سروتونین یک ترکیب شیمیایی است که در بدن ترشح می شود و  وظیفه ی آن انتقال پیام های عصبی است.

به همین دلیل به آن انتقال دهنده عصبی یا نوروترنسمیتر گفته می شود.

سروتونین به سلول های سیستم عصبی بدن انسان کمک می کند تا بتوانند با هم ارتباط عصبی برقرار کنند.

در واقع سروتونین در سیستم ارتباط عصبی میان سلول ها نقش پستچی را ایفا می کند.

افزایش میزان تولید سروتونین در بدن می تواند باعث ایجاد احساس شادی، آرامش و لذت شود.

غذاهای حاوی سروتونین
  • گردو
  • آناناس
  • موز
  • کیوی
  • آلوی سیاه
  • گوجه فرنگی

معرفی این مواد به آن معنا نیست که دیگر خوراکی ها از سروتونین بی بهره هستند.

بلکه موادی که در بالا نام برده شدند، حاوی بیشترین میزان سروتونین در میان مواد غذایی مختلف هستند.

  1. افزایش میزان تریپتوفان

تریپتوفان یکی از آمینو اسیدهایی است که در ساختار سروتونین وجود دارد.

با بالا بردن میزان این ماده در بدن می توان به افزایش میزان تولید سروتونین و در نتیجه مقابله با ایجاد هوس های شیرینی کمک کرد.

در واقع تریپتوفان مانند آجری است که از آن برای ساخت خانه ای به نام سروتونین استفاده می شود.

 

نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که تریپتوفان با دیگر انواع آمینو اسید ها جذب رقابتی دارد.

این جمله به این معناست که در صورت حضور انواع مختلفی از آمینو اسید ها، میان آن ها برای ورود به مغز رقابت ایجاد می شود و فقط آمینو اسید برنده می تواند به داخل مغز راه پیدا کند.

حالا این سوال پیش می آید که آمینو اسید برنده چه ویژگی هایی دارد؟

در واقع برنده شدن در این رقابت تنگاتنگ فقط و فقط به میزان آن ماده در خون بستگی دارد.

به عنوان مثال اگر میزان تریپتوفان در خون بیشتر از میزان دیگر آمینو اسید ها باشد، این ماده در رقابت برنده شده و وارد مغز می شود.

نتیجه ای که از طرح این موضوع می توان گرفت آن است که با افزایش میزان تریپتوفان در خون می توان باعث افزایش سروتونین نیز شد.

با ورود کربوهیدرات های سالم* به بدن، انسولین ترشح می شود تا این مواد را به گلوکز تبدیل و آن را به خون وارد کند.

انسولین در این زمان از جذب آمینو اسید های مختلف جلوگیری می کند.

اما جالب است بدانید که تریپتوفان از این قاعده مستثنی می باشد.

نکته ای که در مورد این موضوع وجود دارد این است که ما با مصرف مواد غذایی حاوی تریپتوفان به همراه کربوهیدرات های سالم می توانیم سطح تریپتوفان موجود در خون را بالا ببریم.
و در نتیجه باعث برنده شدن آن در جذب رقابتی مغز و افزایش تولید سروتونین و کمک به کاهش وزن شویم.

  1. مصرف مواد حاوی ویتامین B

تحققات گسترده بر روی این موضوع نشان داده است که بالا بردن میزان ویتامین B در بدن به خوبی می تواند به افراد در کنترل مصرف شیرینی جات کمک کند.

بهترین راه برای بالا بردن میزان این ماده ی ارزشمند، مصرف خوراکی های غنی از آن است.

از مهم ترین اعضای خانواده ی ویتامین B می توان به ویتامین B6 یا پیریدوکسین اشاره نمود.

مواد غذایی حاوی ویتامین B6

خوشبختانه این ویتامین در بسیاری از مواد غذایی که به طور روزانه مصرف می کنیم، موجود است.

برخی از این خوراکی ها عبارتند از:

  • انواع حبوبات به ویژه لوبیا
  • گوشت قرمز
  • گوشت مرغ
  • گوشت ماهی
  • سبزیجات و میوه های تازه

برای این که تریپتوفان بتواند به راحتی به سروتونین تبدیل شود، نیاز است که میزان مناسبی از این ویتامین در بدن وجود داشته باشد.

همان طور که در شکل زیر مشاهده می فرمایید، عملکرد همه ی این مواد در راستای یک دیگر و به هدف کاهش میزان علاقه به مصرف مواد غذایی پر شکر است.

  1. مصرف گلوتامین

شاید نام این ماده برای شما آشنا باشد.

گلوتامین ماده ای است که در ورزش بدنسازی از آن به وفور استفاده می شود.

اما ماده ی مورد نظر ما همان پودرهای مکمل گلوتامین نیست.

بلکه منظور ما در این جا، مواد غذایی حاوی گلوتامین هستند.

گلوتامین می تواند انرژی مورد نیاز سلول های مغزی و ماهیچه ای را تامین کند.

و از همین طریق می تواند باعث کنترل و کاهش میل به مصرف شیرینی جات گردد.

علت این تاثیر بسیار عالی گلوتامین بر روی ولع شکر آن است که این ماده می تواند میزان قند خون را کنترل کند و آن را ثابت نگه دارد.

در واقع نوسانات میزان قند خون می توانند باعث ایجاد میل به مصرف مواد قندی و در نتیجه بروز عوارض این مسئله گردند.

همچنین افرادی که دیابت دارند یا در خطر ابتلا به این بیماری هستند نیز می توانند با افزایش مصرف مواد غذایی حاوی گلوتامین به ثابت نگه داشتن میزان قند خون خود کمک کنند.

منابع گلوتامین

خوراکی های بسیار خوبی وجود دارند که سرشار از گلوتامین و در نتیجه برای بدن بسیار مفید هستند.

از میان این منابع می توان موارد زیر را ذکر نمود:

  • خوراکی های غنی از پروتئین مانند انواع گوشت، حبوبات و انواع لبنیات
  • سبزیجات تازه مانند جعفری، اسفناج، کلم و چغندر
  1. افزایش سطح کروم در بدن

کروم یکی از مواد معدنی لازم برای بدن است که کمبود آن می تواند عوارض جدی و خطرناکی به همراه داشته باشد.

کروم یکی از مهم ترین عوامل موثر در متابولیسم قند و کنترل ثبات میزان آن در خون می باشد.

به همین دلیل این ماده می تواند به خوبی به ما در مقابله با هوس های شیرینی کمک کند.

در بسیاری از موارد دیده شده که ایجاد ولع غذاهای شیرین به دلیل کمبود کروم بوده است.

افرادی که از کمبود کروم رنج می برند، باید با مصرف منابع غذایی غنی از کروم، این کمبود را جبران نمایند.

کمبود کروم

آیا می دانید که میزان کروم در بدن چه افرادی کم می شود؟

  • افرادی که میزان مصرف غذاهای فرآوری شده در آن ها زیاد است.
    این مسئله به این دلیل است که فرایند تهیه ی مواد غذایی، تاثیر زیادی بر روی میزان کروم باقی مانده در غذا دارد.
  • افرادی که فعالیت فیزیکی زیادی دارند.
  • افرادی که به طور روزانه مقدار زیادی قهوه مصرف می کنند.
    منظور از این مقدار زیاد، حدود 10 تا 12 لیوان قهوه می باشد.
  • افرادی که برنامه غذایی آن ها شامل شکر و شیرینی جات بسیار زیادی است.
    رابطه بین میزان مصرف مواد قندی با کمبود کروم در بدن، یک رابطه ی مستقیم و دو سویه است.
    یعنی همان طور که کمبود کروم می تواند باعث ایجاد ولع مصرف مواد شیرین شود، افزایش مصرف شیرینی هم می تواند باعث کاهش میزان کروم گردد.
مواد غذایی حاوی کروم

برای تامین میزان کروم مورد نیاز بدن می توان مواد غذایی مختلفی را مورد استفاده قرار داد.

از جمله این مواد غذایی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • کاهو
  • گوجه فرنگی
  • غلات کامل (غلاتی که پوست و سبوس آن ها جدا نشده است)
  • سیب زمینی
  • پیاز (به ویژه پیاز قرمز)
  1. افزایش هورمون لپتین

شاید شما نیز نام این ماده ی پر اهمیت را شنیده باشید.

بر اساس آمار و مشاهدات، کمبود هورمون لپتین در بدن می تواند باعث اضافه وزن افراد و در نتیجه چاقی آن ها شود.

پایین بودن سطح این ماده در بسیاری از افرادی که از اضافه وزن رنج می برند، مشاهده شده است.

البته باید در این جا به این نکته اشاره کرد که در برخی موارد ممکن است میزان لپتین در بدن کم نباشد ولی بدن حساسیت و گیرندگی خود را نسبت به این ماده از دست داده باشد و در نتیجه ی ایجاد این مشکل، به اضافه وزن و چاقی مبتلا شده باشد.

شاید حالا از خود بپرسید که نقش این ماده در جلوگیری از ایجاد هوس شیرینی چیست؟

هورمون لپتین به توسعه ی بخشی از مغز کمک می کند که مسئول کنترل هوس های غذایی است.

در نتیجه می توان با بالا بردن سطح لپتین در بدن، به توسعه ی هر چه بیشتر این بخش کمک و از ایجاد مشکلاتی مانند اضافه وزن و چاقی جلوگیری نمود.

اما در مورد این مسئله باید به این نکته توجه ویژه ای داشت که افزایش میزان این هورمون در بدن باید آگاهانه باشد. وگرنه ممکن است خطراتی برای وضعیت سلامتی فرد به وجود بیاید.

چرا که وجود مقادیر بالای لپتین در خون باعث کاهش حساسیت سلول ها نسبت به این هورمون می گردد.

مهم ترین نکته در این باره این است که سلول های مغزی بیشترین آسیب را از افزایش میزان لپتین در خون متحمل خواهند شد.

در نتیجه ی ایجاد این مشکل، بدن به دوز نرمال لپتین واکنشی نشان نمی دهد و در واقع انگار به وجود دوز بالای این ماده در بدن عادت کرده  است.

کاهش وزن با مدیریت هورمون لپتین

برای این که مشکل بالا پیش نیاید، چه باید کرد؟

تصور غلطی که در این وضعیت پیش می آید این است که برای افزایش جذب لپتین در بدن باید حتما میزان آن را در بدن زیاد کنیم.

اما راه درست برای افزایش جذب لپتین آن است که حساسیت سلول های بدن خود را به این ماده اقزایش دهیم.

بیشتر بخوانید : مواد مغذی مورد نیاز بدن

تنظیم هورمون لپتین

می توان با مصرف برخی از خوراکی ها باعث افزایش میزان حساسیت سلول ها با هورمون لپتین شد.

متاسفانه مکانیسم عملکرد این مواد غذایی هنوز معلوم نیست.

اما با این وجود، ثابت شده است که مصرف این مواد غذایی می تواند در کنترل هوس های غذایی به خصوص میل به شیرینی بسیار کمک کننده باشد.

هورمون لپتین چطور باعث کاهش وزن می شود

اگر سلولی از سلول های بدن حساسیت بالایی نسبت به هورمون لپتین داشته باشد، میتواند به دریافت کالری به میزان مناسب کمک کند و در نتیجه از چاقی و اضافه وزن جلوگیری نماید.

همان طور که قبلا گفتیم، حساسیت سلول ها به لپتین در افراد چاق کم است.

مواد غذایی مفید برای لاغری

خوراکی هایی که نام آن ها در ادامه آمده است، به افزایش حساسیت سلول های بدن علی الخصوص سلول های مغزی به هورمون لپتین کمک زیادی می کنند.

با مصرف این غذاها می توانید بدون نیاز به رژیم های طاقت فرسا و روزه داری، وزن کم کنید و سلامت بمانید.

  • انواع ماهی
  • زردچوبه
  • سیب
  • سیب زمینی

بنا بر آن چه که تا کنون گفته شد، اگر شما قصد دارید که برای تغذیه ی خود اهمیت قائل باشید و با فکر جلو بروید، می توانید این راهکارها را در اولویت برنامه غذایی خود قرار بدهید.

قدم بعدی برای لاغر شدن این است که مصرف غذاهایی که شاخص گلایسمیک یا GI  پایینی دارند را افزایش دهید.

شاخص گلایسمیک یا GI چیست

مواد غذایی با شاخص گلایسمیک بالا، هنگامی که به بدن وارد می شوند، به سرعت به مواد قندی ساده تر یعنی گلوکز تبدیل می شوند و در نتیجه قند خون را به طور ناگهانی بالا می برند.

در پی بالا رفتن ناگهانی میزان قند خون، انسولین ترشح می گردد.

انسولین وظیفه دارد که قند خون را پایین آورده و گلوکز ها را وارد سلول ها نماید.

پس با کاهش ناگهانی قند خون، فرد دچار افت قند خون می شود.

در نهایت نیز افت قند خون باعث افزایش میل فرد به مواد شیرین می شود.

پس دیدیم که چگونه مصرف مواد غذای با شاخص گلیسمیک بالا می تواند تاثیر بدی بر روی تناسب اندام و سلامتی افراد بگذارد.

در مقابل، موادی که شاخص گلایسمیک پایین دارند، به آرامی در بدن هضم شده و باعث ایجاد مشکلاتی که در بالا ذکر گردید، نمی شوند.

در ادامه می خواهیم مواد غذایی با شاخص گلایسمیک پایین را به شما عزیزان معرف کنیم تا با مصرف آن ها بتوانید قدم بزرگی در جهت حفظ تناسب خود بردارید.

بخورید و لاغر شوید

از میان خوراکی هایی که شاخص گلایسمیک پایینی دارند و برای حفظ تناسب اندام و جلوگیری از اضافه وزن و چاقی مناسب هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

به طور کلی موادی که فیبر بالایی دارند در این دسته قرار می گیرند.

از میان مواد غذایی غنی از فیبر می توان موارد زیر را یادآور شد:

  • سبزیجات
  • میوه جات
  • حبوبات

برای تهیه ی لیستی از مواد با شاخص GI بالا می توان مواد غذایی زیر را نام برد:

  • آرد سفید
  • شکر
  • کیک ها
  • نان ها
  • بیسکوییت ها

نکته ی آخری که می توان در این مقاله به آن اشاره کرد، این است که علاوه بر مصرف مواد غذایی مناسب، می توان تعداد وعده های غذایی روزانه را افزایش داد.می توان برای حفظ تناسب اندام انجام داد این است که تعداد وعده های غذایی را بالا ببریم و در عوض حجم مواد مصرفی در این وعده ها را کم کنیم.

بر اساس پژوهش های انجام شده، یکی از اصلی ترین دلایل ایجاد هوس های ما نسبت به غذاهای شیرین، حذف یک یا چند وعده ی غذایی روزانه است.

برخی افراد وعده ای مانند شام را طور کامل حذف می کنند تا لاغر شوند.

اما مسئله این است که با توجه به نکته ای که ذکر شد، این راه درستی برای کاهش وزن نیست.

 

*کربوهیدرات های سالم همان کربوهیدرات های پیچیده هستند.

این مواد به همراه فیبر در میوه ها، سبزیجات و غلات کامل وجود دارند.

نکته آخر

با خواندن این مقاله دانستیم که چگونه باید میل به شیرینی را از بین ببریم ،
در پایان باید این نکته را متذکر شویم که وعده های غذایی باید با توجه به عوامل متعددی از جمله شاخص توده بدنی افراد و عادات غذایی او انتخاب شوند.

برای بهره مندی از بهترین و مناسب ترین رژیم های غذایی می توانید از همکاران ما در مایار کلینیک کمک بگیرید.

برای ارتباط با مریم یزدان پناهی در مایار کلینیک اینجا کلیک کنید.

اینستاگرام مایار کلینیک

۰ دیدگاه

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده + 13 =

Call Now Button